IL PARTIGIANO 8 (EXOTEN ZIJN OM OP TE ETEN)


| 27-12-2023 |

 

“Exoten zijn om op te eten” was op 6 mei 2023 de kop van een artikel in de NRC. In het artikel gaat culinair journalist Joël Broekaert in op de culinaire mogelijkheden van exoten uit de Nederlandse wateren, in dit artikel in het bijzonder wat de mogelijkheden zijn met de zwartbekgrondel. Wat ondergetekende betreft is dit de beste aanpak. Sommige exoten zijn er nu eenmaal en ze zijn niet meer uit te roeien. Veel exoten nemen feitelijk de biotoop van een inlandse soort over.

Eén van de boosdoeners is de genoemde zwartbekgrondel. Dit Kaukasische visje heeft veel wateren met stortstenen tussen grofweg 2010 en 2015 overgenomen. In korte tijd is de zwartbekgrondel een bedreiging geworden van de inheemse rivierdonderpad, een bodemvisje dat nu dreigt te verdwijnen.

Joël Broekaert laat zien dat een zwartbekgrondel  – mits op de juiste wijze bereid – een heerlijk hapje kan zijn. Ik hoop dat een volgend artikel zal gaan over de Amerikaanse rivierkreeftjes. In de Uniecommissie Watersystemen werd in dit kader gememoreerd dat er na twee jaar weer een werkgroep aan de slag gaat met de aanpak van de Amerikaanse rivierkreeftjes. Het voornaamste punt was weer: wie gaat het betalen?

Dat verbaast mij keer op keer. Uiteindelijk is dat namelijk altijd de Nederlandse belastingbetaler. Mijn angst is dat de waterschappen – als ze keer op keer de hand op willen houden voor het maken van beleid – afhankelijk worden van anderen. Het effect op termijn kan zijn ‘wie betaalt bepaalt’. Hoedt het eigen belastinggebied, want de afgelopen eeuw hebben de provincies en gemeenten grotendeels hun belastinggebied verloren met als gevolg toegenomen afhankelijkheid van het rijk.

Als de waterschappen de waterdeskundigen bij uitstek willen zijn, dan pleit ondergetekende voor het nemen van verantwoordelijkheden inclusief de financiële gevolgen.

Wilt u op de hoogte blijven van de geschriften van il partigiano like dan de pagina II partigiano 22/11 op Facebook. Dan mist u niks.

il partigiano

 

Louis van der Kallen.


Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *